Hyra lastbil för utlandsflytt till Finland

Är tanken att du ska hyra en lastbil för utlandsflytt till Finland? Då vill jag för dig lyfta några speciella saker med kära grannland som du bör känna till innan du beger dig ut på vägarna där.

  • Var utvilad innan resan

Första tipset innan du ger dig ut på vägarna i Finland är att du bör vara utvilad. Min erfarenhet är nämligen den att finnar är riktiga fartdårar och då gäller det att vara utvilad, eftersom risken annars är stor att man hamnar obekväma situationer i trafiken. Vägarna är även inte lika breda (vilket jag kommer till en senare punkt i texten), vilket innebär att man måste ha dubbel koncentration i körandet. Mitt tips är som sagt: var utvilad innan du ger dig ut på finska vägarna!

  • Otydliga hastighetsgränser i Finland

Min erfarenhet av det finska vägnätet är att det är väldigt otydliga hastighetsgränser, speciellt vid områden där de har sätt upp ”stålpoliser” (fartkameror på svenska). Du kan alltså få en varning om att nästkommande vägsträcka kommer inneha fartkameror. När du sedan kört en liten bit inser du att du faktiskt inte vet vad hastighetsbegränsningen är? Du får alltså sedan köra lite på känsla och hoppas att du inte kör för fort. Noterbart är även att du mycket väl kan få en hastighetsbot hemskickad om du skulle få detta i Finland. Kör därför extra lugnt vid områden där det förekommer fartkameror!

  • Vägarna är inte lika bra i Finland

Min mor brukade alltid tidigare säga till mig: ”vägarna i Finland är så fantastiska”. Jag hade därför höga förväntningar när jag första gången på länge valde att besöka Finland med bil. Till min stora förvåning fanns det bara motorvägar kring Helsingforstrakten, Åbo och Uleåborg. Överallt annars där jag körde hittade jag inte några riktiga vägar, utan dessa var istället vanliga landsvägar, som inte erbjöd någon större körglädje. Dessa var som sagt smala, erbjöd inga omkörningsfiler och var allmänt i dåligt skick.  Min rekommendation till dig är därför att noggrant planera din körning, eftersom det inte finns några motorvägar där.

  • Finland erbjuder flertalet goda matställen kring landsvägarna

”Äta bör när man kör, annars dör man”, är ett gammalt ryskt ordspråk, som myntades av ryska lastbilschaufförer på 1980 – talet. Om du gillar förstklassiga buffétrestauranger intill landsvägar, så är Finland ett paradis för dig. Intill alla större landsvägar finns nämligen restaurangkedjan ABC, där du kan äta förstklassig buffé, med flertalet olika spännande rätter. Med andra ord är Finland landet du ska köra bil i om du vill hitta goda maträtter.